Plechtigheid

Mogen kinderen ook bij de plechtigheid aanwezig zijn?

Dat mag uiteraard. Ook naar het crematorium, de begraafplaats en bij het condoleren kunt u uw kinderen gerust meenemen. Een aandachtspunt is wel dat elk kind anders reageert op een overlijden. Ouders kunnen het beste zelf inschatten of hun kinderen kunnen worden geconfronteerd met een opgebaarde overledene of met een uitvaart. Bruijns uitvaartverzorging kan voor een betrouwbare oppas zorgen als u de kinderen niet wilt of kunt meenemen naar een uitvaart.

Kan ik ook iets anders bestellen dan koffie en cake?

Ja, de meeste crematoria of aula’s bieden uitgebreide mogelijkheden op het gebied van de catering. Ook aan uw speciale wensen zullen wij meestal tegemoet kunnen komen. Onze uitvaartverzorger kan u informeren over de mogelijkheden.

Is live muziek tijdens een uitvaart toegestaan?

Live muziek is bijna overal toegestaan en kan zeer sfeervol zijn. De mogelijkheden zijn eindeloos: een koor dat 'Ave Maria' zingt in een kerk of een plaatselijke band die optreedt bij het afscheid van een van hun fans. Het is zelfs mogelijk om speciaal voor of over de overledene een nummer te laten schrijven. Uiteraard kunt u ook kiezen voor muziek van een cd of band. Er zijn genoeg mogelijkheden om de uitvaart muzikaal in te vullen zoals u dat wilt.

Hoe kan ik me het beste voorbereiden op spreken tijdens een uitvaart?

Het houden van een persoonlijke toespraak geeft de uitvaart vaak een bijzondere en intense lading. Het is echter niet voor iedereen gemakkelijk te verwoorden wat er in een periode van rouw allemaal door u heen gaat. De angst om niet uit uw woorden te komen of in huilen uit te barsten, is heel reeël. Een goede voorbereiding van het houden van een toespraak kan u helpen om toch een persoonlijk woord te spreken. Kijk hieronder voor de tips die u kunnen helpen een goede toespraak te houden.

 • Laat uw hart spreken.
 • Beslis of u de overledene rechtstreeks wilt toespreken (Je bent...) dan wel of u óver de overledene spreekt (Hij/zij was...).
 • Laat de sfeer van de toespraak overeenkomstig de omstandigheden zijn. Als de overledene een lang en goed leven heeft gehad, zal ook een beetje humor zeker niet misstaan. De emoties bij uzelf en bij de toehoorders zullen dat niet toestaan als iemand op jongere leeftijd en na veel lijden is gestorven.
 • Verzamel wat dichtregels die de overledene typeren,
 • Verzamel voor u de definitieve tekst schrijft, eerst gegevens over:
-      Voorvallen uit het leven van de overledene;
-       Eigenschappen van de persoon;
-       Betekenis van de persoon voor nabestaanden.

Is de tekst klaar, lees hem dan enkele malen hardop in het bijzijn van enkele andere betrokkenen voor. Aanvankelijk zal dat voor u als spreker en voor de toehoorders nogal emotioneel zijn, maar als de eerste glimlach verschijnt, zult u u sterk genoeg voelen om de toespraak te kunnen houden.

 • Lees de tekst langzaam en duidelijk voor.
 • Print de voorleestekst in een groter lettertype uit.
 • Breng in de tekst pauze- of ademhalingsstreepjes aan.
 • Deel eventueel de tekst na afloop van de uitvaart uit.

Mogen wij zelf de kist dragen?

Het dragen van de kist kan een belangrijk onderdeel zijn bij de verwerking van het verlies. Niet alleen kinderen, maar ook naasten mogen de kist dragen. Het is vaak ook mogelijk om de kist op een rijdende baar te plaatsen en lopend te begeleiden. U hoeft dan niet bang te zijn dat het te zwaar wordt. Er is altijd een uitvaartverzorger die de dragers begeleidt.

Wat gebeurt er met de bloemen na een begrafenis of crematie?

U bepaalt zelf wat er na afloop van de uitvaartplechtigheid gebeurt met de bloemen. Neemt u de bloemen niet mee, dan worden bij een crematie de bloemen op een daarvoor ingericht terrein neergelegd. Na verloop van tijd worden de bloemen door het crematorium opgeruimd.

Moet het condoleren plaatsvinden in een koffiekamer of aula van het crematorium?

Nee, dit is niet het geval. Met name de crematoria hanteren strikte tijden voor het gebruik van de ontvangkamer na afloop van de plechtigheid. U kunt het samenzijn met familie en vrienden ook thuis of in een restaurant of clubhuis laten plaatsvinden. U heeft dan minder beperking qua tijd, wat de rust en de sfeer ten goede komt.

Kan ik genoeg tijd reserveren voor een plechtigheid?

U kunt zoveel tijd afspreken als u zelf wilt. Er geldt meestal een bepaalde basistijd. U kunt voor zowel de aula als de koffiekamer tegen meerkosten extra tijd reserveren. U dient deze tijd wel vooraf te reserveren.

Contact

 • Bruijns uitvaartverzorging
 • Florijnstraat 60
 • 4903 RM  Oosterhout
 • Telefoon: 0162 457 775
 • E-mail: info@bruijns-uitvaart.nl

neem contact op

Bel mij terug

Wij bellen u graag terug als u hier uw naam en telefoonnummer achterlaat.

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist. U kunt uw browser vernieuwen door de nieuwste versie te downloaden en te installeren.