Opbaring

Is koeling verplicht?

Nee, koelen is niet verplicht. Het wordt echter wel heel vaak gedaan. Over het algemeen zal de ontbinding van het lichaam minder snel gaat wanneer het gekoeld wordt.

Met ingang van januari 2010 is ook een lichte vorm van balseming mogelijk (thanatopraxie). Nadat de overledene een dergelijke behandeling heeft ondergaan, is er geen koeling meer nodig.

Kan er altijd een thuisopbaring plaatsvinden?

Wanneer het de wens is om de overledene thuis op te baren, dan zullen wij onze uiterste best doen om dit te realiseren. We nemen graag met u ter plaatse de mogelijkheden door. Er zijn enkele zaken waarmee rekening moet worden gehouden. Zo is het wenselijk dat de ruimte waar de overledene opgebaard wordt koel is. Verder kunnen we de overledene helaas niet van beneden naar boven brengen. Omdat een opbaring in huis altijd meer risico met zich meebrengt dan een opbaring in een rouwcentrum, komen wij regelmatig de conditie van het lichaam controleren.

Wat is een thuisopbaring?

Al heel snel na een overlijden staan de nabestaanden voor de vraag waar het lichaam van hun overleden dierbare in de dagen voor de uitvaart moet verblijven. Daar zijn verschillende mogelijkheden voor. Zo beschikt Bruijns over een sfeervol uitvaartcentrum. Maar u kunt er ook voor kiezen om de overledene thuis te laten opbaren. Dat houdt in dat de overledene in zijn of haar eigen huis in een kist of op een bed gekoeld wordt. Op die manier kunnen de nabestaanden op ieder gewenst moment en in een vertrouwde omgeving afscheid nemen.

Kan ik met een donorcodicil toch worden opgebaard?

Ja, de arts verwijdert de betreffende organen op zo'n manier dat aan de buitenkant van het lichaam niets te zien is. Ook overledenen met een donorcodicil kunnen dus na de medische ingreep gewoon worden opgebaard en op de normale manier worden begraven of gecremeerd.

Blijft de conditie wel goed bij een thuisopbaring?

Bij thuisopbaringen zorgt Bruijns uitvaartverzorging altijd dat er goede koelapparatuur aanwezig is om de conditie optimaal te houden. Het is echter niet mogelijk om te garanderen dat de conditie van een overledene tot aan de dag van de uitvaart goed blijft, omdat dit onder andere sterk afhankelijk is van o.a. medicijngebruik. Ook als het erg warm wordt in de opbaarkamer kan de conditie onverwacht snel achteruit gaan. De uitvaartverzorger komt daarom dagelijks langs om de conditie van de overledene te controleren en nabestaanden kunnen dag en nacht bellen als zij zich zorgen maken.

Hoe vaak kan ik de overledene bezoeken in het uitvaartcentrum?

Indien u kiest voor een 24-uurs toegankelijke kamer kunt de overledene zo vaak u wilt bezoeken. U krijgt namelijk een pasje van de door u gekozen kamer, zodat u zichzelf toegang kunt verschaffen. In een standaard rouwkamer (meestal in combinatie met een centraal gekoelde ruimte) is bezoek mogelijk op afspraak.

Contact

  • Bruijns uitvaartverzorging
  • Florijnstraat 60
  • 4903 RM ¬†Oosterhout
  • Telefoon: 0162 457 775
  • E-mail: info@bruijns-uitvaart.nl

neem contact op

Bel mij terug

Wij bellen u graag terug als u hier uw naam en telefoonnummer achterlaat.

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist. U kunt uw browser vernieuwen door de nieuwste versie te downloaden en te installeren.