As en asbestemming

Moet de as binnen 4 weken uitgestrooid worden?

Nee, elk crematorium beschikt over een algemene nis. Dit is een bewaarruimte waar de as een aantal maanden bewaard mag worden.

Mag ik een beetje as bewaren?

Ja dat mag. As mag in delen worden bewaard; ook op verschillende bestemmingen. U kunt een deel verstrooien en een deel bewaren, bijvoorbeeld in een mini-urn, asmedaillon of glasobject.

Waarom moet ik mij legitimeren als ik de as ophaal?

Het crematorium kan de as alleen meegeven aan de aanvrager van de crematie of een door de aanvrager gemachtigde. Het crematorium moet kunnen controleren of de juiste persoon de as ophaalt of dat er een machtiging is afgegeven.

Hoe weet ik zeker dat dit de juiste as is?

Er zijn procedures die moeten worden nageleefd die borgen dat de identiteit van de overledene kan worden vastgesteld. De uitvaartverzorger plakt een identificatiestickertje met een nummer op de kist. Bij aankomst bij het crematorium wordt de identiteit gecontroleerd aan de hand van meegenomen documenten en het nummer op de kist. Dit gebeurt nogmaals voordat de kist wordt ingevoerd in de oven. Op de kist gaat een vuurvast steentje met het unieke crematienummer. Dit gaat mee in de oven en blijft in de as aanwezig, totdat de as bijvoorbeeld verstrooid wordt. Aan de hand van dit steentje kan altijd de identiteit van de overledene worden vastgesteld. Als de sticker niet op de kist is aangebracht, of de gegevens kloppen niet met de documenten, zal de familie gevraagd worden de overledene alsnog ter plekke te identificeren.

Kunnen we de as bezoeken als deze in de algemene nis staat?

De algemene nis is niet voor publiek toegankelijk. Meestal kan in overleg met de administratie van het crematorium wel een afspraak worden gemaakt om de asbus te bezoeken. De asbus wordt dan voor u uit de algemene nis gehaald.

Hoeveel as blijft er over na crematie?

Van een volwassen persoon blijft ongeveer 2,5 - 3 kg as over.

Mag de as ook in de eigen tuin worden uitgestrooid of begraven?

Als de grond uw eigendom is, mag dat. Anders heeft u toestemming van de eigenaar nodig. Bij het maken van de keuze tussen verstrooien en begraven kunt u nadenken over de vraag of u het belangrijk vindt dat de as nog verplaatst kan worden, bijvoorbeeld bij een verhuizing.

Mag ik de as ook ergens anders verstrooien dan op een officieel verstrooiterrein?

Ja, mits u toestemming vraagt en krijgt van de eigenaar van de grond waarop u de as wilt verstrooien. Er is overigens veel mogelijk rond asverstrooiing. Onze uitvaartverzorger kan u daar alles over vertellen.

Kan ik zelf kiezen hoe de urn of het monument voor de urnentuin eruit gaat zien?

Het is belangrijk dat u altijd in overleg treedt met het crematorium of de begraafplaats waar wordt bijgezet. De maten van de nissen in urnenmuren kunnen verschillen en ook zijn er meestal regels voor maatvoering en soms uitvoering van monumenten.

Contact

  • Bruijns uitvaartverzorging
  • Florijnstraat 60
  • 4903 RM ¬†Oosterhout
  • Telefoon: 0162 457 775
  • E-mail: info@bruijns-uitvaart.nl

neem contact op

Bel mij terug

Wij bellen u graag terug als u hier uw naam en telefoonnummer achterlaat.

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist. U kunt uw browser vernieuwen door de nieuwste versie te downloaden en te installeren.