De week van een uitvaartverzorger tijdens de coronavirus uitbraak

En dan worden alle maatregelen ineens wel heel serieus en komen nabestaanden voor de moeilijke keuze te staan om maximaal 30 personen uit te nodigen voor het afscheid van hun geliefde.

Vorige week donderdag zaten we nog aan tafel met families en bespreken we de uitvaart zoals we altijd doen. Natuurlijk alle verhalen met betrekking tot corona in ons achterhoofd, maar toen was er nog niets aan de hand. Gedurende het gesprek kwam de eerste pop up in het telefoonscherm… maximaal 100 personen bij een evenement… Tja, dat overvalt je ineens en dan komt alles er heel anders uit te zien en moet je al keuzes gaan maken, gaan we een advertentie zetten? Wie gaan we wel een uitnodiging sturen en wie niet?
Keuzes die je als familie op dat moment helemaal niet wil maken en waar je helemaal niet mee bezig hoort te zijn. Iedereen moet toch op een goede manier afscheid kunnen nemen van onze dierbare?

Naarmate de dagen vorderen komt zondag om 17.00 uur weer een hardere maatregel; alle horeca gaat per direct dicht… Ok, dat wordt schakelen en de eerste berichten komen op mijn telefoon binnen. Wat heeft dit voor consequenties? Kunnen we in het crematorium nog wel een kopje koffie en een broodje nuttigen? Voor mij zijn dat op dat moment ook vragen en ik zoek contact met de crematoria die me vertellen dat ze in beraad zijn over hoe en wat… Ik merk dat ik die zondagavond onrustig ben en het liefst iedereen op de hoogte wil houden, maar ik weet zelf amper wat de consequenties gaan zijn.
Maandagochtend schemert door dat de maatregel voor de uitvaartbranche nog strakker gaat worden, alleen 1e graad familieleden mogen nog aanwezig zijn! Hoe kan dit dan? Hoe ga ik dit vertellen tegen de nabestaanden? Wat zou ik zelf doen in deze situatie als ik deze boodschap krijg?
Met lood in de schoenen stap ik bij een familie binnen waar blijkt dat het nieuws ook binnen is gekomen. Ze hebben in goed overleg besloten om op voorhand de condoleance al te annuleren omdat families het risico niet willen nemen op besmetting. Ze hebben zelf het aantal genodigden teruggebracht naar 12. Vorige week donderdag hadden we besproken dat er ongeveer 100 mensen zouden komen en nu dit…
Dan is het dinsdag en staat de uitvaart in de middag gepland. Ik voel me raar, weet niet zo goed wat ik moet verwachten maar bovenal merk ik dat in alles dit niet klopt. Hoe kan je van een familie eisen dat dit het afscheid gaat zijn waar ze mee verder kunnen, helemaal anders voorgesteld en tot een dag eerder nog helemaal anders als nu. Er is geen warme hand, geen schouder en niet eens een kopje koffie.
We gaan met 12 personen de aula binnen en met mooie woorden, muziek en foto’s geven we hem een afscheid wat hun dierbare verdient. Het was dan anders dan we ons hadden voorgesteld,maar het was goed, intiem, respectvol en warm.
Na afloop gaat de familie huiswaarts, ik wens ze veel sterkte en zwaai ze uit.
Voldaan ga ik naar huis. Het was goed! Ieder afscheid is uniek en zo was het vandaag ook.

Er zijn dan wel beperkingen maar ik weet zeker dat we wij als uitvaartverzorgers er voor gaan zorgen dat we al onze families nog steeds persoonlijk gaan begeleiden en een afscheid gaan verzorgen waarmee ze allemaal, op hun eigen manier verder kunnen.
Het zal de komende weken anders zijn dan we voor ogen hebben maar ik ben er van overtuigd dat de warmte van mijn collega’s en mij bijdraagt aan een waardevol afscheid.

Maarten van Bavel
Uitvaartverzorger

Contact

  • Bruijns uitvaartverzorging
  • Florijnstraat 60
  • 4903 RM  Oosterhout
  • Telefoon: 0162 457 775
  • E-mail: info@bruijns-uitvaart.nl

neem contact op

Bel mij terug

Wij bellen u graag terug als u hier uw naam en telefoonnummer achterlaat.

Uw internetbrowser is verouderd.

Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist. U kunt uw browser vernieuwen door de nieuwste versie te downloaden en te installeren.